Macro fotografie – belichtingshulpstukken en moderne LED’s

Een tijdje geleden kocht ik bij Action een simpel setje strips met een reeks LED’s om te kunnen gebruiken als Daylight Running Lamps op mijn motorfiets, net zoals moderne machines dat hebben. Je moet met de tijd meegaan, nietwaar? In het huidige drukke verkeer is het goed als je de zichtbaarheid kan vergroten. De prijs was heel bescheiden.

Zo simpel was het nog niet, toen ik het setje naast de motorfiets hield. Dat ging hem niet worden. Maar nu zie ik vanmorgen een video van een fotograaf die uit een stel balken met LED’s een groot vierkant lichtframe bouwde. Die balken vind je tegenwoordig als alternatief voor TL-lampen in de bouwmarkt met een lichtkleur van 4000 K. Dat is iets warmer dan daglicht. Prijzen zo rond de 15 tot 20 €.

Dat is een mooi doe het zelf project voor een lange donkere winteravond. En mijn motorfiets setje ga ik gebruiken om een kleine ringlamp voor macro fotografie te maken.

Macro fotografie is leuk om te doen en voor de kosten hoef je het niet te laten. Een omkeerring, een oud 50 mm objectief (bijvoorbeeld van zo’n mooie oude analoge Praktica spiegelreflex) en wat knutselwerk om je opzetflitser zo te richten dat je goed licht krijgt op Japie Krekel. Of elk ander object natuurlijk. Klaar ben je.

Voor de opzetflitser heb ik al eens een diffusie-kap gemaakt uit stevig wit karton.  Video hier. Dat zou ik nu uit etalagekarton maken met een mooie zilveren spiegellaag. Een groot vel kost helemaal 1,50 €. Later bouwde ik die diffusie-kap om tot een macro-kap met een veel slanker “dakkant”profiel. Het fijne van deze softbox is zijn draagbaarheid. Je haalt hem uit elkaar en stopt alles in een A4 enveloppe.

Softbox

Softbox met dankkant model. Half opgeklapt.

Softbox met dankkant model. Neergeklapt.
Softbox met dankkant model. Neergeklapt.
Hier zijn de schetsen om deze softbox zelf te maken. Pas op met automatisch vergroten/verkleinen van de print! Print ze op gewoon A4 papier, snij ze netjes uit met een scherp breekmes en gebruik dat papier om de tekening over te zetten op een stuk geschikt karton. Want het dikke karton zal vast niet door je printer willen. Je maakt twee zijden uit de ene tekening voor de zijkant, maar die zijn wel spiegelbeeld wat de vouwlijnen betreft!

De echte experts in het Macro werk gebruiken ook geen super de luxe spullen. Ze lopen dan wel weer in een omgeving vol prachtige insecten rond. Kijk eens rond op Flickr of op de website van bijvoorbeeld Thomas Shahan met o.a. dit filmpje van 7 minuten. Rond de 2 minuten speeltijd zie je hem in actie met zijn zelf geknutselde softbox op de flitser. Je moet niet bang zijn van wilde spinnen, hoor. Daar komt me wat in beeld, geweldig!


Terzijde: Paul Matthijsse heeft het nodige toegevoegd aan zijn Blog over GIMP. Onder andere hoe je foto’s draait als ze niet helemaal recht zijn genomen. Als je achter Japie Krekel aanzit heb je meestal geen tijd om ervoor te zorgen dat je foto een beetje recht uitpakt. Even afgezien ervan dat Japie nu natuurlijk een winterslaapje houdt.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in doe het zelf en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Macro fotografie – belichtingshulpstukken en moderne LED’s

  1. Bedankt voor al deze tips ik ga er zeker een paar gebruiken vooral de softbox. Groetjes Ineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s