Gelukkig 2015! – en een passend Facebook omslagfotootje via Scribus

Nieuwjaarsdag 2015. Met zijn allen genoten van al het vuurwerk vanaf een hoog uitzichtpunt en natuurlijk heb ik de nodige foto’s gemaakt.

De les uit het fotograferen was: neem een lange sluitertijd, want dan zie je ook nog wat van de omgeving. Ik probeerde 0,5, 2 en 8 seconden. Die van 8 zijn nog het leukste zonder dat de sporen van het vuurwerk in elkaar lopen.

Van één van die foto’s maakte ik een omslagfoto voor Facebook via Scribus.

facebook-omslag-2015Het belangrijkste voordeel is dat je in Scribus de tekst “Gelukkig 2015” wat breder kan zetten, de letters wat meer uit elkaar.

Hoe doe je het allemaal? Maak een afbeeldingsframe voor de foto. De eenheden maken niet uit, maar zet de lengte op 851 en de hoogte op 315. Dan zet je er een tekstframe overeen met de tekst van jouw keuze. Via het eigenschappenvenster zet je de waarden naar wens. Klik wel het kettinkje dicht voor het behoud van de verhouding! Links komt je profielfoto, dus zet het tekstvak meer naar rechts. In het Eigenschappenvenster > Tekst > Geavanceerde instellingen kan je via de Handmatige Tracking (A|V) de tekens wat meer uit elkaar zetten. Dat kan trouwens ook teken voor teken. Selecteer daarvoor dan eerst het betrokken tekens of de tekens als het er meerdere zijn.

Exporteer tenslotte het ontwerp als afbeelding via Bestand > Exporteren in een voldoende hoge resolutie en maak de afbeelding pas op 851 bij 315 pixels via GIMP en het bijsnijden gereedschap. Hier vind je een artikel over het bijsnijden in GIMP.

Het gebruikte font is DejaVu Sans, maar Luxi Sans of Bitstream Vera Sans zijn ook leuke schreefloze fonts voor dit doel.

Succes!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in doe het zelf, dtp, fotobewerking, lettertypes en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s