ImageMagick is geen GIMP, maar hoogst handig – als je weet hoe!

Als doorgewinterde Linux gebruiker is ImageMagick voor mij een bekend programma. ImageMagick bestaat overigens ook voor Windows. Ik gebruik het om foto’s snel klaar te maken voor publicatie en in dit geval om 1000 foto’s een tekst mee te geven. Dat kan je niet met de hand doen. Anders zou ik natuurlijk Scribus gebruiken.

Ik gebruik het veel. Als ik na een sportwedstrijd met 800 foto’s thuiskom jaag ik ze door ImageMagick heen om ze naar wens te verkleinen. Het is een programma voor de opdrachtregel, de terminal in Linux of de DOS-prompt in Windows. Schrik daar niet van, het werkt juist zo lekker simpel.

Keeper Marijn  (13!) in actie!

Keeper Marijn (13!) in actie.

Het grote voordeel is dat het je machine niet of nauwelijks belast en toch zijn werk heel snel doet. Voor Windows heb je trouwens het voortreffelijke gratis Irfanview. Ik moet eerlijk bekennen, het is nog duidelijk beter, maar het bestaat niet voor Linux. Het is ook geen Open Source en mist dus de voordelen daarvan. Nooit reclame, geen last van “ingebouwde” ongewenste zaken bijvoorbeeld.

 

In het werken met ImageMagick moet je weten wat “wat” doet en dat ga ik hier uitleggen. Dan is er heel fijn mee te werken.

Om te beginnen is het goed te weten dat mogrify je originele bestanden overschrijft. Werk dus altijd op een kopie! Het overschrijven heeft een goede reden: een nieuwe bestandsnaam heeft niet te worden opgegeven. Het werken op een kopie is trouwens altijd een goede werkwijze.

De basis van de opties

Dit soort programma’s heeft een vaste opbouw. Eerst komt de programmanaam. Dan volgt de gewenste optie met een streepje ervoor (soms twee). Tenslotte komt er een waarde als de betrokken optie dat nodig heeft.

Ik geef een voorbeeld voor het denkbeeldige programma “herrie”. Dit programma heeft twee opties: hard en lang. Bij hard kan je kiezen uit 5 waarden. 1 is niet al te hard en 5 is ronduit afschuwelijk. Bij lang werkt het net zo, alleen loopt de schaal hier van 1 naar 10. Als je 10 kiest heb je de buren aan de deur.

De opdracht zou dan zou kunnen zijn:

herrie -hard 2 -lang 3

Simpel, hè?

Verkleinen

Hier is een opdracht om te verkleinen:

mogrify -resize 1280 -sharpen 5 -noise 1 *.JPG

Met 1280 verklein je de foto’s tot 1280 pixels breed. Met – sharpen 5 verscherp je ze een klein beetje en met -noise 1 wordt de ruis onderdrukt. Het verscherpen gaat met kleine stapjes, maar de ruis op 2 zetten levert een stevig effect.

Wil je niet de breedte maar juist de hoogte als maatstaf, bijvoorbeeld om aan de 1080p standaard te voldoen, dan maak je de resize optie zo: -resize x1080
Dan wordt de hoogte teruggebracht naar 1080 en de breedte volgt automatisch. Let op de x voor 1080! Tegenwoordig toon ik foto’s regelmatig op een grote TV en dan is de keuze voor 1080 optimaal.

Voor Facebook krijg je de beste resultaten op 2048 pixels breed en geen verscherpen. Dan wordt de opdracht dus:

mogrify -resize 2048 *.JPG

Hebben jouw bestanden uit de camera geen extensie .JPG maar .jpg, dan pas je dat simpelweg aan:

mogrify -resize 2048 *.jpg

In het geval van hierboven draai ik eerst ImageMagick en dan zoek ik al die bestanden uit tot ik alleen de echt goede heb gevonden. Met die kleine bestanden is het namelijk lekker vlot werken.

Tekst in je foto’s

Ik deed vorig jaar voor het eerst een toernooi op de club en niet zo lang geleden was er weer een toernooi. Dan is het wel zo handig al die foto’s een tekstje mee te geven met vooral het jaartal. Ik draaide in de kantine namelijk een diashow met dik 1000 foto’s. Zoveel foto’s ga je natuurlijk niet met de hand aanpassen.

Hier is de opdracht:

mogrify -fill white -box ‘#0000004d’ -stroke darkgrey -strokewidth 1 -pointsize 30 -gravity SouthEast -draw ‘text 50,50 “Z&PC De Gouwe – Bedrijfswaterpolo Toernooi 2015″‘ *.JPG

(het is één regel)

Wat doet nu wat?

  • -fill white geeft witte letters
  • -box ‘#0000004d’ geeft een transparante grijze achtergrond. De waarde is een standaard HTML kleurcode. Die zoek ik uit in een beeldbewerkingsprogramma en kopieer dat dan hier in.
  • -stroke darkgrey geeft de letters een donkergrijs randje. Probeer ook eens -stroke black op een oefenbestand.
  • -strokewidth 1 regelt de breedte van het randje om de letters. Probeer de waarde eens op 2 …
  • -pointsize 30 regelt de grootte van de letters. 30 is een mooie waarde voor 1080 pixels hoge bestanden.
  • -gravity SouthEast zet de tekst onder rechts en NorthWest bijvoorbeeld boven links.
  • -draw ‘text 50,50 “Z&PC De Gouwe – Bedrijfswaterpolo Toernooi 2015″‘ zet de tekst op een afstand van 50 bij 50 pixels van de onderhoek en die tekst  wordt hier gegeven. Die twee verschillende aanhalingstekens moet je zo laten. Probeer eens dat -draw met de tekst “Demonstratie”

Hierbij tenslotte een voorbeeld met een foto van een superspannende doelpoging in het toernooi van vorige week bij onze waterpolo-vereniging. Leuk vraagje: hoeveel spelers zie je hier in actie? Oh ja, de keeper hield toch de bal! Het werd geen goal.

Foto met tekst

Foto met tekst

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in fotobewerking, grafisch, speciaal, tekst en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s